Forest View Primary School

  • Description

    [From InspiredSpaces - A Carillion Company Website]

    Forest View Primary School is to be built on the current Albert Elliott Primary School site and is to replace three existing schools; Albert Elliott Primary School, Temple Park Infants School and Temple Park Junior School. The new school will be developed as a 1.5 form entry school with 315 places and a 26 FTE Nursery.

    The Project

    The overall design concept for Forest View Primary School is to create a single storey pavilion with the hall, studio and a dedicated community space sitting in the centre of the building at two storeys in height. The new school is located within close proximity of the existing vehicular entrance off Rembrandt Avenue which allows for a greater presence near the heart of the local Community.

    inspiredspaces have designed the group teaching and learning spaces to allow cross key working which is achieved through the use of a natural ventiliation strategy. In creating outdoor space immediately adjacent to the teaching and learning spaces each Key Stage wing has been separately expressed to prevent deep plan spaces and to allow views to the South. Each wing is characterised by a mono-pitch roof which extends to a canopy in some areas with clerestorey glazing at high level to promote natural ventilation cross flow and quality daylighting to internal spaces.

    The key objectives of the landscape proposals are to; maximise the potential for teaching and learning within the school grounds, create a strong landscape structure to the site, increase site biodiversity and provide a comfortable and natural setting for the new school.

    The new external spaces provide class gardens immediately adjacent to the building and so form an extension to the teaching and learning spaces inside. Beyond these areas lie a succession of passive and active play spaces aside from a new “school lane” that provides connectivity between key stages. This reorganisation of the site allows for better connectivity to the existing sporting playing fields to the Western end of the site.

    Learning Opportunities

    The building layout is designed around providing a central heart to school. This is reflected as a large double height space for the hall, studio and dedicated community space whereby the entire school can congregate. Ensuring that these key aspects of the school are located adjacent to the main circulation space ensures that they can be accessed by everyone easily. The building will be flexible enough to provide multi-use, offering opportunity for informal learning environments and increased audience capacity for the main hall and overspill dining provision.

    The dedicated Foundation, Key Stage 1 and Key Stage 2 teaching and learning spaces are all able to easily access these central breakout spaces and this arrangement fosters cross age and curricular working.

    The Community

    By creating an inclusive school environment the design will be accessible for users of the school building and the wider community alike. The design includes a separate community space which will be accessible after and during school hours and can be operated and locked down from other parts of the school to aid security and well being.

  • Owner

    Inspiredspaces - a Carillion company
  • Source

    Local (Co-Curate)
  • License

    What does this mean? Unknown license check permission to reuse
  • Further information

    Link: http://www.inspiredspacesstag.co.uk/bsf_projects/stag/schools/stag_forest_view_primary_%20summary.asp
    Resource type: Text/Website
    Added by: Simon Cotterill
    Last modified: 3 years, 5 months ago
    Viewed: 210 times
    Picture Taken: Unknown
  • Co-Curate tags

Comments

Add a comment or share a memory.

Login to add a comment. Sign-up if you don't already have an account.

ABOUT US

Co-Curate is a project which brings together online collections, museums, universities, schools and community groups to make and re-make stories and images from North East England and Cumbria. Co-Curate is a trans-disciplinary project that will open up 'official' museum and 'un-officia'l co-created community-based collections and archives through innovative collaborative approaches using social media and open archives/data.

LATEST SHARED RESOURCES