Former Smokehouse, Fish Quay, North Shields

  • Description

    "This historic smokehouse which sits on the 17th-century walls of Clifford's Fort has recently been converted into a living space and studio by a local architect. A striking feature of the design is a triple-glazed frontage facing the sea made from 40 curved van windscreens, which has been likened to the sails of a ship catching the wind. The glazing will provide a growing zone for salad crops, which will be irrigated by the water used to raise fast-growing African tilapia fish on the ground floor. The energy-efficient, super-insulated building also has roof solar panels and an air source heat pump, and the additions have used 100-year-old Australian eucalyptus wood which was imported for use as railway sleepers. The curved windows which form the most part of the glazing are made from the windscreens from Ford Transit vans. I am not sure if they are new or recovered from old vehicles. For a selection of detailed free to download walking routes in the area visit www.northtynesidewalks.co.uk" Photo by Geoff Holland, 2019.
  • Owner

    Geoff Holland
  • Source

    Geograph (Geograph)
  • License

    What does this mean? Creative Commons License
  • Further information

    Link: http://www.geograph.org.uk/photo/6199165
    Resource type: Image
    Added by: Simon Cotterill
    Last modified: 3 weeks ago
    Viewed: 68 times
    Picture Taken: 2019-07-02
  • Co-Curate tags

Comments

Add a comment or share a memory.

Login to add a comment. Sign-up if you don't already have an account.

ABOUT US

Co-Curate is a project which brings together online collections, museums, universities, schools and community groups to make and re-make stories and images from North East England and Cumbria. Co-Curate is a trans-disciplinary project that will open up 'official' museum and 'un-officia'l co-created community-based collections and archives through innovative collaborative approaches using social media and open archives/data.

LATEST SHARED RESOURCES